Skip to content

Petition to free Raja Petra and all ISA detainees

September 22, 2008

Hi people,

Are you upset with the abuse of the ISA?

Do you know how many persons are currently being detained without trial under this draconian piece of legislation which has outlived its usefulness? (You can go here for the full list.)

Do you also know how many families and children are silently going through the hurt and pain every day, with seeming no end in sight?

Raja Petra Kamarudin, editor of Malaysia-Today news portal, is its latest victim. If you are as upset as i am and care to play your part in getting him released – including the Hindraf 5 and all the others – just click on the link below Raja Petra’s picture and go do your bit.

Nothing can be too difficult. Nothing can be asking too much for just your name and your email address. Go, do it. Then tell 10 of your friends to do the same. Thank you for your support.

Yes, I will do my bit! Click.

From → Malaysia Upclose

5 Comments
 1. Dosa Dosa Khir Toyo-Malaysiakini

  Wak juga orang Jawa tapi wak tak suka apabila orang Jawa jadi sombong dan khianati bangsa Jawa.. Wak lega apabila Khir Toyo tidak lagi menjadi Menteri Besar tapi wak tidak puas hati bila dia tidak di bawa ke muka pengadilan dan terlepas dengan segala dosa yang dilakukan semasa menjadi Menteri Besar dahulu.

  Kita renung kembali dosa-dosa yang telah dilakukannya dahulu :

  1. Meluluskan projek pembina jalan merentasi bendang termahal, di Sekinchan, sejauh 20.5 km, bernilai RM92.5 juta kepada kontraktor yang hampir disenaraihitamkan, Meram Holdings. Menurut taksiran JKR, kos jalan itu tidak boleh melebihi RM50 juta. Subkontraktor yang menjalan semua projek berkenaan, Cabaran Wangsa, di miliki Pua Kim An, 27 tahun, tuan rumah yang pernah disewa oleh Khir, manakala seorang lagi pengarah syarikat, Ahmad Tarmizi Tajjeury adalah kroni Khir yang juga mendapat 100 ekar tanah yang memberi keuntungan minimum RM20 juta.

  2. Meluluskan tanah 400 ekar di Shah Alam, pada 20 Disember 2000 kepada empat syarikat berbeza (Layar Kekal/ Tirai Gemilang, Samasys, Usahasewa Sdn Bhd), tetapi seorang nama pengarahnya (Samsuri Rahmat) hadir dalam semua syarikat tersebut, iaitu seolah-olah Khir meluluskan tanah berpontensi tinggi itu kepada seorang sahaja. Nilai tanah di kawasan berkenaan boleh mencapai RM1 juta untuk satu ekar. Samsuri boleh untung minimum RM300 juta dari tanah tersebut.

  3. Meluluskan tanah kepada kroninya secara berulang kali dalam tempoh masa singkat. Daripada hanya dua mesyuarat Exco Kerajaan Negeri yang diambil secara rawak, iaitu pada 20 Nov. 2000 dan 4 Julai 2001, sekurang-kurangnya empat nama bertindan yang mendapat 100 ekar setiap orang, Ahmad Tarmizi Tajjeury, A.Rahman Mokhtar, Suzilawani Mustaphin dan Ali Nordin. Semua mereka ada hubungan, sama ada dengan Khir ataupun Setpol, Dr Karim Mansor. Sebahagian tanah ini telah dijual, dan pemiliknya boleh mengaut keuntungan RM200,000 seekar tanpa mengeluarkan modal walaupun satu sen.

  4. Meluluskan tanah seluas 50 ekar setiap seorang kepada empat pemohon yang hanya baru berusia 20 tahun (Ahmad Azmir, Noor Ashikin, Mardhiah, Azril Yusri).Salah seorang darinya adalah anak pegawai Daerah Kuala Langat, di mana lokasi tanah itu dikesan. Difahamkan sebahagian anak-anak muda ini tidak tahu pun yang mereka mendapat tanah berkenaan kerana mereka hanya penama bagi pihak yang rapat dengan Khir. Mereka ini hanya menjadi pengarah syarikat, tidak pun sampai 40 hari sebelum Exco meluluskan permohonan mereka. Beberapa syarikat terbabit dikenal pasti mempunyai pemegang syer yang sama, yang terdiri dari dua wanita yang ketika permohonan diluluskan baru berumur 24 tahun.

  5. Bagaimana Khir, pada bulan Mac 2001, hanya selepas 5 bulan menjadi MB, boleh membayar semua baki pinjaman rumahnya sebanyak RM150,000 secara tunai kepada BBMB Kajang. Kalaupun beliau tidak membelanjakan langsung elaun MBnya, beliau tidak mampu membayar semua pinjamannya itu.Rumah itu juga diubahsuai dengan kos yang besar, ini belum lagi dikira kos membina rumahnya sekarang di Simpang Lima, Tanjung karang, yang menelan belanja lebih RM300,000.

  6. Menggunakan kuasa dan pengaruhnya sebagai Pengerusi PKNS untuk mendapatkan sebidang tapak banglo di Lot 14, Jalan 2/1G, Seksyen 2 Tambahan, Bandar Baru Bangi dengan diskaun hebat, 50%. Khir berbohong di Dun Selangor pada 31 Oktober 2001 apabila mendakwa beliau tidak membeli tanah itu, kononnya kerana tidak mampu dan dia juga menafikan pernah menerima dua tawaran dari PKNS dengan harga yang berbeza-beza. Salinan pembayarannya telah diperolehi.

  7. Khir memberi sumbangan peribadinya, berbentuk telur ayam, ayam dan peralatan sekolah kepada pengundi di kawasannya, di Sungai Panjang pada 25 Disember 2000. Nilainya hampir RM200 ribu. Apabila dipersoalkan dari mana sumber kewangannya, beliau, melalui akhbar Malay Mail pada 15 Januari 2001 mendakwa sumbangan ayam diperolehi dari Lintang Bistari Sdn Bhd sebuah syarikat bumiputera yang menurut Khir adalah syarikat ternakan ayam terbesar di Sungai Panjang. tinjauan menunjukkan bukan ayam atau reban tidak ada di kawasan berkenaan, malahan bulu dan tahi ayam pun tiada.

  8. Pada 17-18 April 2001, meluluskan kawasan kayu balak Kompartment 78 Hutan Simpan Hulu Langat kepada Fungsi Mewah Sdn. Bhd, seluas lebih 1200 ekar. Fungsi Mewah dimiliki oleh Pua Kim Seng, adik Pua Kim An, yang mana rumahnya bersebelahan rumah sewa Khir di Sekinchan dahulu. Pua Kim An juga dikesan mendapat tanah 100 ekar di Shah Alam. Keluarga Pua ini menyumbangkan dana kewangan yang besar kepada Khir semasa kempen pilihan raya 1999 dahulu.

  9.Projek membekal dan memasang paip air besi keluli MS1200mm, dari Semenyih ke Banting sejauh 37.3 km, bernilai RM82,385,182.. Projek ini terlalu mahal dari taksiran awal, yang tidak boleh melebihi RM40 juta. Dan jika sumber air diambil dari Pekan Dengkil kemungkinan jaraknya dapat dipendekkan menjadi hanya 20 km dan ini lebih menguntungkan. Ahli keluarga terdekat Khir didakwa mendapat imbuhan berpuluh juta daripada kontraktor LBH Engineering.

  10. Meluluskan konsesi membekalkan peralatan paip air untuk jabatan Bekalan Air Selangor kepada syarikat milik Naib Ketua Umno Tanjong Karang, JAKS Sdn Bhd. Harga paip JAKS 50% lebih tinggi daripada harga kilang. Bayangkan, untuk 1 meter paip, harga JAKS adalah RM900 sedangkan harga kilang hanya RM600. Selangor mahu tukar 5,000 km paip,jadi berapa untung JAKS?

  11. Meluluskan kawasan balak di Kompatmen 78, Hutan Simpan Hulu Langat, seluas lebih 1,200 ekar kepada Fungsi Mewah, milik Pua Kim Seng, iaitu abang kepada Pua Kim Seng, bekas tuan rumah yang pernah disewa Khir di Sekinchan. Keluarga Pua ini juga mendapat kontrak membina jalan termahal (RM4.6 juta untuk 1km)merentasi sawah padi daripada Meram Holdings, kontraktor yang hampir disenarai-hitamkan.

  12. Khir membayar RM10,000 sebulan bagi tapak banglonya, di Lot 14, Jalan 2/1G, Seksyen 2 Tambahan, Bandar Baru Bangi, yang dibelinya daripada PKNS dengan harga diskaun 50 peratus. Sumber pendapatannya dipertikai kerana sebelum ini beliau membayar tunai RM150,000 untuk selesaikan pinjaman rumahnya di Kajang, selepas lima bulan menjadi MB.

  13. Beliau mengarahkan Pengarah JKR Selangor, melalui nota pensil (agar dapat dipadam jika timbul kontroversi kelak), agar menyerahkan projek yang membawa keuntungan lumayan kepada kontraktor kroni. Antara projek terbabit ialah pembinaan jalan di Sabak Bernam, masjid di Puchong Perdana, kem wataniah dan kuaters kakitangan SUK di Shah Alam.

  14. Khir mempunyai hubungan rapat dengan kontraktor yang memohon projek kerajaan negeri, misalnya beliau bersama keluarga pernah bermalam di sebuah resort mewah di Janda Baik milik kroninya. Majulia Sdn. Bhd. Ini bercanggah dengan surat akujanji yang ditandatanganinya di depan Sultan Selangor.

  15. Menswastakan kutipan tunggakan pembayaran ansuran bulanan rumah awam kos rendah seluruh Selangor kepada syarikat kroni, Noble Nexus Sdn Bhd melalui perjanjian konsesi pada 27 September 2001. Untung lumayan dapat dipungut secara mudah kerana tugas Nobel Nexus hanya menghantar notis saman dan 30% kutipan menjadi miliknya.

  16. Meluluskan pembelian kenderaan rasmi kepada Exco Kerajaan Negeri Selangor dan Menteri Besar (dirinya sendiri) melalui mesyuarat Exco ke 25/2001 pada 26 September 2001, tanpa melalui prosedur yang lazim digunakan. Usia kereta rasmi MB belum sampai lima tahun (didaftarkan pada Jun 1997), dan tempoh Khir menjadi MB baru setahun iaitu tidak sampai lima tahun seperti sepatutnya. Beliau juga tidak merujuk kes ini kepada Perbendaharaan dan Ibu pejabat JKR di Kuala Lumpur. Meskipun menyentuh kepentingannya, di mana kereta rasminya Merc S320L, no. plat BGF7337 ditawar untuk dijual kepadanya, Khir masih mempengerusikan mesyuarat dan tidak mengisytihar kepentingannya.

  17. Khir mengarahkan agar semua minit dan kertas mesyuarat exco dikutip semula selepas mesyuarat tamat, manakala segala bahan-bahan penting mesyuarat Exco yang dipengerusikannya sejak Ogos 2000 tidak dibenarkan disimpan oleh Exco lain. Selalunya kertas-kertas penting itu diedarkan kepada anggota Exco sehari sebelum mesyuarat, iaitu pada Selasa, tetapi selepas isu rasuahnya terbongkar, ia hanya diserahkan selepas setiap Exco duduk di kerusi masing-masing. Maknanya, “Exco Selangor masuk mesyuarat berlenggang, keluar pun berlenggang.”

  18. Meluluskan hampir 11 ekar tanah di Bandar Baru Bangi, yang diwartakan sebagai kawasan rekreasi, kepada syarikat kroni, Bestarama Sdn Bhd. Masyarakat setempat membuat bantahan kerana setakat ini banyak kawasan hijau dibangunkan demi mengejar keuntungan lumayan. Bestarama boleh untung segera lebih RM14 juta. Menariknya, pemegang syer Bestarama juga pemegang syer Noble Nexus. Kedua-dua wanita itu hanya penama bagi suku-sakat Khir.

  19. Menggunakan ratusan ribu ringgit wang kerajaan negeri untuk membeli iklan dua muka penuh berwarna dalam Utusan Malaysia, sekurang-kurangnya pada 1 Feb, 16 Mac 2002, bagi menjawab serangan Lutfi Othman yang mendakwa Khir mengagihkan tanah (yang luas dan mahal), pelbagai projek besar, balak, buat kroni dan suku-sakatnya.

  20. Mengeksploit mesyuarat Majlis Tindakan ekonomi Selangor (MTES), untuk meluluskan segala tanah & projek kepada sesiapa yang disukainya tanpa kehadiran Exco lain. Mesyuarat Exco esoknya (pada setiap Rabu) hanya mengesahkan saja. MTES, menurut bekas penasihat undang-undang negeri, adalah tidak sah dari segi legal kerana ia merampas kuasa mesyuarat Exco.

 2. Curiousdude permalink

  I wonder if RPK is fasting or not…he can sure write a lot about Islam as if he is an Islamic scholar, now when put under the test of being in jail, let us see if he has the Iman to hold fast. We know his wife does not hold to wearing the tudung for her own reasons but sadly RPK has chosen to create a new version of Islam by justifying what his wife practices and trying to mislead others. RPK while I like your bravery in writing/journalism, most of the time what u write is rotten especially with regards to Islam. I am not against tolerance against other religions and other races, but I am against the recreation of our beloved religion, I am against those who fabricate lies just to suit their own likes and dislikes. I respect the rights of other races and religions to co-exist in Malaysia, but if I don’t like what other people of other religions practices, I don’t go about changing their religious doctrines. Therefore, I pray that Allah guide you to the right path and if you are destined to mislead others in the future for the sensation of journalism or the sensation of hitting at others due to revenge or whatever reason you may have, I pray that Allah stop you and protect us against your evil. May Allah guide you and if you are not to be guided, cast you far far away from Muslims who love Islam.

 3. .jpg permalink

  Signed, detention without trial has no reservations in a democratic country. Malaysia’s political scene is getting ridiculously childish and a laughing stock in the making to the international community because of barang naik party.

  One can only pray now for the quick transition to happen, followed by abolishing this abhorring act.

  What made my anger shot through the roof was how the person in charge justify these detentions, the reasons given is an absolute mockery of human intelligence! Can’t they at least spend the time to consult a PR crisis management team before putting a foot into their mouth?

  Let us keep fighting for RPK and the rest of the ISA detainees for this unjust treatment.

 4. Hebat Shafie Afdal… ISA memang tidak perlu dikaji semula

  SEPATUTNYA, kabinet Malaysia mempunyai semua menteri yang berpendirian setanding dengan Menteri Perpaduan Kebudayaan Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Afdal yang mempertahankan Akta

  Keselamatan Dalam Negeri (ISA) supaya tidak perlu dikaji semula kerana ia masih diperlukan di negara berbilang kaum dan agama seperti Malaysia.

  Menurut Shafie yang juga Ahli MT Umno, ISA mempunyai peranannya tersendiri dalam menangani pelbagai isu yang timbul daripada struktur masyarakat Malaysia yangberbilang kaumdan agama bagi memastikan kententeraman kaum dan kesejahteraan negara sentiasa terjamin.

  “Tak perlu di nilai semula. Apa yang penting ialah kita kena melihat kebaikan ISA,” katanya kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa bersama masyarakat setempat di Semporna baru-baru ini.

  Sebelum ini, terdapat beberapa suara dari pembangkang dan penyokong kerajaan (termasuk menteri dan pemimpin-pemimpin parti komponen BN) yang mengesyorkan supaya ISA dikaji semula.. Malahan, ada juga yang secara terang-terang tidak bersetuju ISA digunakan untuk menahan wartawan.

  Sepatutnya, 23 juta rakyat dan penduduk Malaysia (tidak termasuk orang asing) tidak perlu gusar dengan ISA kerana ISA bukan dikenakan terhadap penunggang motosikal yang tidak memakai topi keledar atau, pemandu kereta yang tidak memakain tali pinggang keselamatan, tetapi ia digunakan sebagai pencegahan kepada ‘rusuhan’ dan keadaan yang tidak menjamin keselamatan masyarakat.

  ISA juga tidak digunakan setiap bulan, sebaliknya pihak polis mengambil langkah berhati-hati dna cukup teliti untuk menguatkuasakan undang-undang ini. Malangnya, ada menteri (bukan Menteri Dalam Negeri) yang membuat komen ketidakwajaran penggunaan ISA ini.

  Sepatutnya Teresa Kok, wartawan Tan Chee Hong dan Raja Petra Kamaruddin ‘berbangga’ kerana ditahan di bawah ISA dan jika benar dihidangkan dengan ‘makanan anjing’ kerana mereka ‘memilih jalan ini’ kerana tingkah laku mereka sendiri. Apakah Teresa Kok tidak merasakan dia ‘menyinggung’ perasaan kaum lain (selain dari Cina) ketika dia menurunkan ‘tanda jalan bertulisan jawi’ untuk digantikan dengan papan tanda yang tiada tulisan jawi?

  Polis juga cukup berpengalaman ketika menjalankan risikan dan mustahil, tanpa apa-apa sebab yang boleh dipercayai ‘untuk menahan’ seseorang. Saya sendiri, jika tulisan-tulisan saya dilihat menghasut dan ada sebab mempercayai, saya menghasut, saya reda untuk memilih ditahan di bawah ISA, jika difikirkan itu sahaja yang boleh menyelamatkan perpaduan dan keharmonian kaum di negara ini.

  Ketika Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat tidak mahu Datuk Seri Anwar Ibrahim ditahan di bawah ISA kerana dikatakan mengancam ekonomi dan keselamatan negara, tidak pula Nik Aziz menasihatkan Anwar supaya menghentikan ‘lakonan tidak perlu’ yang dilakukan selama ini, hingga menyebabkan situasi politik negara menjadi tidak menentu.

  Lim Kit Siang yang kelihatan berhempas pulas membidas tindakan kerajaan menahan Teresa Kok di bawah ISA juga tidak dilihat merosakkan ekonomi dan keselamatan negara, sebagai mana yang dilakukan Anwar, tidak sepatutnya ‘risau’ dengan ISA.

  Amatlah baik, sebagai orang yang pernah di tahan di bawah ISA, Kit Siang menasihatkan Teresa supaya tidak melakukan perbuatan-perbuatan yang boleh menyebabkan ISA ‘menjemputnya’ ke dalam. Bukankah Teresa bekas Setiausaha Politik kepada Kit Siang?

  Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sepatutnya mempunyai anggota kabinet seperti Shafie. Mungkin dalam banyak hal lain, Shafie tidak terpakai, tetapi dalam isu ISA, Shafie adalah ‘menteri terbaik’ yang Pak Lah ada, pada fikiran saya.

  Ketika Menteri Dalam Negeri dan Pak Lah diserang hebat ketika isu ISA timbul baru-baru ini, saya memang tertunggu-tunggu kalau-kalau ada menteri yang ’sanggup bangkit’ mempertahankan ISA dan kerajaan. Ada suara datangnya dari Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim yang juga dikatakan amat pakar dalam undang-undang, tetapi dia juga meminta ISA dikaji semula, ketika isu ini sedang hangat.

  Bercakap kenalah ikut adat. Ada masa yang sesuai kita bercakap, ada masanya, tidak. Tempat juga kena tengok sebelum bercakap. Masalahnya, ada menteri-menteri ikut suka hati bila hendak bercakap, tidak ikut adat, tidak tengok tempat dan kesesuaian masa.

  Isunya, Pak Lah seorang yang lembut dan berhemah. Tidak terlalu mengongkong. Tetapi ‘anak-anak buahnya’ silap faham. Mereka ambil kesempatan. Apa yang mereka cakap, akhirnya menjadi senjata digunakan pembangkang menikam BN. Contoh paling ketara, tindakan Zaid Ibrahim yang gagal untuk kembali menjadi Ketua Umno Bahagian Kota Bharu, membidas ISA – tanpa tahu bahawa undang-undang inilah sebenarnya yang telah terbukti berjaya menyelamatkan negara ini, sejak peristiwa hitam 13 Mei 1969.

  Cuba bertanya kepada Anwar Ibrahim, kenapa dia ditahan di bawah ISA suatu ketika dahulu? Adakah kerana dia sedang menunggang motosikal tanpa memakai topi keledar? Begitu juga dengan Datuk Ibrahim Ali, Datuk Tajuddin Abdul Rahman, Fahmi Ibrahim dan beberapa orang lagi… apakah kesalahan yang mereka lakukan hingga menyebabkan mereka di tahan di bawah ISA?

  Oleh Zainal Yusof

 5. am (UIA) permalink

  i hate u…u r duri dlm daging!!!!pengkhianat bangsa!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: