Skip to content

Al-kisah Nasi Lemak

October 11, 2019

* Untuk fahaman ‘Profesor’ Zainal Kling dan yang sewaktu dengannya
* Why isn’t Ambank being charged with committing a crime? Bank Negara was also hiding information.
* Who robbed our country? 

Peruntukkan antara RM800 juta hingga RM1.67 bilion setahun akan dibelanjakan untuk melaksanakan Program Sarapan Percuma di semua sekolah rendah tahun depan, kata Menteri Pendidikan Maszlee Malik. “Anggaran kos antara RM800 juta sehingga RM1.67 billion bergantung kepada kaedah pelaksanaan bagi 200 hari persekolahan, ambil kira kos bahan mentah, di kawasan pendalaman termasuk Sabah, Sarawak dan Labuan.”

NO HOLDS BARRED – Raja Petra Kamarudin

YB, kita kena cari fund untuk finance PRU15 tiga tahun lagi.

Berapa banyak agak kita perlu, Tun?

About RM3 bilion.

Kalau gitu kena cari projek lah. Kita boleh selit masuk fund raising di bawah projek itu.

Projek macam mana?

Tak kisahlah. Tapi kalau nak RM3 bilion then projek itu kena nilai at least RM6 bilion.

So about RM2 bilion satu tahunlah?

About that.

Apa idea you ada?

Why not projek bekal sarapan kesekolah-sekolah seluruh Malaysia secara percuma?

Free school meals?

Yes.

Berapa banyak kita boleh raise? Kalau setakat nasi lemak saja takkanlah banyak sangat.

Tun, kita boleh belanja about RM2 billion a year and get back RM1 bilion commission. Jadi tiga tahun dapatlah RM3 bilion.

Banyak tu ke?

Yes. Saya dah buat kira-kira, Tun.

Engkau buat sendiri kira-kira tu ke engkau suruh Guan Eng buat? Kalau Guan Eng yang buat kira-kira tu jangan percaya sangat. Dia banyak tipu.

No, Tun, I buat sendiri.

So boleh dapat RM2 bilon?

Yes.

Dan commission kita boleh 50%, RM1 bilion.

Yes, Tun.

Tapi RM2 bilion bunyi banyak sangat just for nasi lemak.

Bukan nasi lemak je. Kita includelah lain-lain lagi. And then kita umumlah estimate diantara RM800 million hingga RM1.6 bilion. So taklah bunyi banyak sangat. Then bila kita masuk VO and so on, naiklah sampai RM2 bilion. Tapi officially around RM1 bilion je. Yang VO tu orang ramai tak akan tahu.

Okay. Tapi siapa akan handle supply?

Kita identify orang-orang kita di tiap-tiap kawasan. Then kita bagi dia orang contract supply. Kita bagi dia orang untung sikit then double the contract price. Parti dapat duit dan penyokong-penyokong kita pun happy sebab dia orang dapat cari makan next 3 or 4 years.

Brilliant. Start working. Then, bila network dah finalise, kita umum dan suruh Guan Eng set aside budget.

Cina tu susah, Tun. Dia kedekut sangat.

Kita bagilah sikit contract kepada geng dia orang. Bagi sikit kepada Cina dan also buatlah arrangement Ali Baba sikit. Biar Nampak muka Melayu tapi di belakang mereka boss Cina.

Okay, Tun, I start the ball rolling.

Good. Just make sure by 2023 ada RM3 bilion dalam tabung.

Roger.

LINK

From → Malaysia Upclose

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: